Miért fontos a matematika?

Biztosan mindenki találkozott már olyan MÉM-ekkel, ahol a feleslegesnek tartott matematika tudást igyekeznek a mindennapokban használni és például a közértben a megvásárolni kívánt felvágott mennyiségét logaritmus függvénnyel adják meg, azzal a felszólítással: Nem semmiért tanultam meg ezt!

Igen, a matematika oktatásban vannak olyan területek, amelyek az általános műveltséghez hozzátartoznak, de valós hétköznap is használható tudást látszólag nem kapunk tőlük. De nézzük csak meg a matematikát közelebbről, vajon miért is fontos az életben a matek?

Valójában a matematika a problémamegoldásról szól, abban segít, hogy egy-egy összetett problémát előbb elemezzünk, majd strukturális megközelítéssel hatékonyan tudjuk megoldani azokat. Számos matematikai problémának több megközelítési módja is van, több úton is el lehet jutni a helyes megoldásig. Hatalmas segítség az életben, ha merünk kreatív módon hozzáállni egy problémához és keresni a lehetséges megoldásokat. Majd a felmerülő lehetőségek közül ki tudjuk választani a legjobbat.

A matematika a logikus és kritikus gondolkozásra és a pontosságra nevel, segít abban, hogy megtanuljunk következtetéseket levonni, sőt, akár érvelni is egy-egy feltételezésünk mellett. Biztosan mindenki hallott már olyan csalásokról, átvert emberekről, akiknek a története bármennyire szomorú is, mégis egy kicsit is logikusabb gondolkodással megelőzhető lett volna. A legtöbb csaló ugyanis elkövet logikai következetlenségeket, amiket, ha észreveszünk, elkerülhetjük a bajt.

A matematika tehát sokkal több, mint egy iskolai tantárgy, az élet számos területén ad alkalmazható tudást és gondolkodási készségeket.

Ha valakinek mégis nehézséget okoz a matematika, érdemes mihamarabb magán matematika tanárt keresni, aki rávezeti a megoldásokra, hagyja, hogy egyedül próbálja megoldani a feladatokat, csak célzott kérdésekkel segít vagy legvégső esetben megmutatja a sémát, ami alapján könnyen megoldható egy-egy típusfeladat.

Szólj hozzá!