Zöldmarketing – Télikert építés

A zöldmarketing jelentése, fogalma, megítélése

környezetbarár ivóvíz fertőtlenítőA zöldmarketing fogalmának megítélése a különböző értelmezési módok és eltérő, olykor ellentétes megközelítések miatt nem egyértelmű. Ökomarketing vagy fenntartható marketing értelemben a jelentése feltétlenül pozitív, hiszen a megújuló energiaforrások, az újrahasznosítható nyersanyagok, a tudatos környezetvédelem népszerűsítését, piaci alkalmazásának kutatását jelenti. Van azonban a fogalomnak egy másik értelmezése is, ezt pedig egy olyan burkolt reklámfogást takar, amelynek segítségével egy cég vagy egy személy (akár politikus is lehet) saját tevékenység (személyét) igyekszik népszerűbbé tenni a zöld szemlélet hangsúlyozásával. (Ezzel nem egyszer éppen valamilyen környezetkárosító körülményről próbálja elterelni a figyelmet.)

Zöld marketing és zöldmarketing: környezetvédelem vagy reklám?

zoldmarketing
A zöldmarketing lehet burkolt reklámfogás, de népszerűsítheti a környezetbarát szereket, természetóvó eljárásokat is

Mi a zöldmarketing?

A magyar Wikipédia szerint burkolt reklámfogás a zöldmarketing, mert a vállalkozások működésük zöld jellegének hangsúlyozásával igyekeznek vonzóvá tenni magukat, termékeiket. Az online lexikon meghatározását némileg kiegészítve, továbbá kitágítva és más irányból is megközelítve a fogalmat, az alábbi jelentéseket ajánljuk meghatározásként:

A zöld marketing:

  1. olyan burkolt marketingmegoldás, amelyben vállalatok, intézmények, hatóságok, pártok, politikusok valamely környezetvédelmi ügy mellé állnak, ilyen ügyet támogatnak különféle módszerekkel abból a célból, hogy ezzel szimpatikusabbá tegyék a céget, a márkát, a terméket, a szolgáltatást, valamely társadalmi szervezetet, intézményt, alapítványt, netán politikai pártot, mozgalmat.
  2. a zöld mozgalomhoz meggyőződésből csatlakozók marketingtevékenysége, amellyel a megújuló energiahordozókat, a hulladékok újrafelhasználását, környezetbarát termékeket stb. népszerűsítenek
  3. a környezetromboló, természetkárosító tevékenység ellen fellépők marketingakciója
zöld marketing - zöldmarketing
Zöld marketing – zöldmozgalom – zöldek. Természetvédelem, zöld energia. Ökomarketing – környezettudatos télikertépítés

A fentiek tehát egymástól eltérő, némiképp egymásnak ellent is mondó tevékenységek. Társadalmi szempontból nyilvánvalóan a második megítélése a legpozitívabb, viszont az első mögött áll erős gazdasági-politikai érdek. Kis cinizmussal hozzátehetjük: nem olyan nagy baj, ha jó üzlet zöldnek lenni.

Olvas el a témában írt hosszabb cikkünket is társblogunkban:

Ökomarketing – zöldmarketing – környezettudatos energiafelhasználás

A környezetbarát TwinOxide projekt

A vízfertőtlenítésnek számos módja létezik. Kis mennyiségek esetében a forralás a legismertebb módszer, a 30 percen át forralt vízben minden mikroorganizmus elpusztul. Ezt a hőkezelést használják a gyógyintézetekben és a háztartásokban. Nagyobb mennyiségű víz fertőtlenítése ipari körülmények között zajlik. Kiemelt terület a lakossági vízellátás: a természetes forrásokból kitermelt víz jelentős számban tartalmaz egysejtűek, baktériumokat, algákat, szervesanyag-maradványokat, és ezek egy része veszélyes az emberi egészségre, például az E. Coli baktérium vagy a szalmonella. Ezeket vegyszeres kezeléssel a legkönnyebb eltávolítani.

Klór-dioxid vízfertőtlenítő szer

Az emberi fogyasztásra szánt ivóvíz fertőtlenítésére a 19. századtól klórt használnak elsődlegesen: a vízbe adagot klórmészből klórgáz szabadult fel, amely agresszív fertőtlenítőszer. Igaz, hogy a kórokozókat elpusztítja, de az emberi egészségre sem veszélytelen, emellett a környezet is károsítja. Ennél sokkal korszerűbb szer dezinficiálásra a klór dioxid, amely vegyi úton gyárilag nagy mennyiségben hozható létre és alkalmas az ivóvizek teljes körű megtisztítására. Hatékonyság mellett legnagyobb erénye az, hogy környezetbarát ivóvíz fertőtlenítő szer, nem káros az emberi egészségre és a reakciók maradványanyagai nem károsítják a természetet és a humánkörnyezetet.

twinoxide klór-dioxid tablettaA klór-dioxid oldatot bonyolult eljárással hozták létre sokáig, újabban azonban egy újgenerációs fertőtlenítőszer örvend nagy népszerűségnek: A TwinOxide két por alakú komponensből áll, tartósan tárolható.  Vízben feloldva 0,3% klórdioxid oldatot ad, amely a vízrendszerbe adagolva eltávolítja a baktériumtenyészeteket védő biofilmet, elpusztítja a mikroorganizmusokat a gombáktól kezdve a baktériumokon át a vírusokig bezárólag. Újabban twinoxide tabletta is forgalomba került, amely háztartási körülmények között is jól alkalmazható az ivóvíz utólagos fertőtlenítésére.

Környezetvédő kármentő tálcák, ipari gyűjtőtálcák

műanyag gyűjtőtálca és kármentő
Ipari műanyag kármentő tálcák

A fenntarthatóság és a kárvédelem szükségessé teszi az ivóvízre ártalmas vegyi anyagok biztonságos tárolását. Erre optimális megoldás a kémszerekkel szemben ellenálló és olcsó műanyagtartályok és hordók használata. Hogy az ezekből túlfolyó, kicseppenő veszélyes folyadékadagok ne menjenek veszendőbe és ne károsítsák a környezetet, erre alakították ki a kármentő tálcákat: ezek a műanyaghordók és folyadéktároló konténerek alá helyezve felfogják az anyagveszteséget. Az ipari műanyag gyűjtőtálcák és kármentők tiszta polietilénből készülnek rotációs öntéssel, falvastagságuk egyenletes, biztonsági raklapként is hasznosíthatók, villás targoncához mélyedéssel rendelkeznek.

A télikert mint zöldmarketing projekt

Vannak a zöldmozgalommal összekapcsolható marketingtevékenységnek áttételesebb és speciálisabb formái. Például az is egyfajta zöldmarketinges fogás, ha ivóvíz és zöld energiaegy télikerteket gyártó és beszerelő cég a szolgáltatását többszörösen is környezetbarátnak nevezi. Mert igaz ugyan, hogy az ajtó- és ablakgyártás egyáltalán nem zöld technológiákon alapul (a műanyag profilok alapanyagának előállítása és az elemek öntése kifejezetten környezetszennyező), ám egy beüzemelt télikert (conservatory, orangerie) valóban legalábbis kétszeresen járul hozzá a természet megóvásához. Éspedig:

  • elsődlegesen azzal, hogy lehetővé teszi a zöld felület növelését a lakókörnyezetben
  • másodszor abban, hogy a napenergia hasznosításával az adott háztartásban csökkenthető a fűtés intenzitása, így közvetve a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása

Ehhez még hozzávehetjük, hogy a télikertben nemcsak dísznövényeket, virágokat nevelhetünk, hanem hasznosítható kultúrnövényeket is, délszaki gyümölcsfákat (narancs és más citruszfélék, datolya, füge, naspolya, kókusz, banán…), de akár ayurvédikus gyógynövényeket vagy egzotikus fűszernövényeket is: ezek házilagos megtermelése például összességében csökkentheti az áruszállítással járó környezetszennyezést. Így tehát teljesen jogos, ha egy vállalkozó zöldmarketing szlogenekkel, leírásokkal, érveléssel népszerűsíti a télikertépítést.

zold-telikert-citrusz
Déligyümölcsök a télikertben – a többszörösen zöld télikert – oranzsárium

Mint például ez a szolgáltató, amelynek oldalán nemcsak megrendeléseket lehet leadni, hanem a zöld környezet iránti vonzódás számos bizonyítékát is megtaláljuk. A környezettudatosság és energiatakarékosság itt például fontos érv a szobakertek és beépített teraszok budapesti létesítése mellett:

  • Üvegház építés – energiatakarékos télikert – környezetvédelem – zöld energia

Környezetvédelem, kármentés és üvegház-hatás

Olvass tovább