Zöldmarketing – Télikert építés

A zöldmarketing jelentése, fogalma, megítélése

terasztelikert.hu - zöld energiaA zöldmarketing fogalmának megítélése a különböző értelmezési módok és eltérő, olykor ellentétes megközelítések miatt nem egyértelmű. Ökomarketing vagy fenntartható marketing értelemben a jelentése feltétlenül pozitív, hiszen a megújuló energiaforrások, az újrahasznosítható nyersanyagok, a tudatos környezetvédelem népszerűsítését, piaci alkalmazásának kutatását jelenti. Van azonban a fogalomnak egy másik értelmezése is, ezt pedig egy olyan burkolt reklámfogást takar, amelynek segítségével egy cég vagy egy személy (akár politikus is lehet) saját tevékenység (személyét) igyekszik népszerűbbé tenni a zöld szemlélet hangsúlyozásával. (Ezzel nem egyszer éppen valamilyen környezetkárosító körülményről próbálja elterelni a figyelmet.)

Zöld marketing és zöldmarketing: környezetvédelem vagy reklám?

zoldmarketing
A zöldmarketing lehet burkolt reklámfogás, de népszerűsítheti a környezetbarát, természetóvó eljárásokat is

Mi a zöldmarketing?

A magyar Wikipédia szerint burkolt reklámfogás a zöldmarketing, mert a vállalkozások működésük zöld jellegének hangsúlyozásával igyekeznek vonzóvá tenni magukat, termékeiket. Az online lexikon meghatározását némileg kiegészítve, továbbá kitágítva és más irányból is megközelítve a fogalmat, az alábbi jelentéseket ajánljuk meghatározásként:

A zöld marketing:

  1. olyan burkolt marketingmegoldás, amelyben vállalatok, intézmények, hatóságok, pártok, politikusok valamely környezetvédelmi ügy mellé állnak, ilyen ügyet támogatnak különféle módszerekkel abból a célból, hogy ezzel szimpatikusabbá tegyék a céget, a márkát, a terméket, a szolgáltatást, valamely társadalmi szervezetet, intézményt, alapítványt, netán politikai pártot, mozgalmat.
  2. a zöld mozgalomhoz meggyőződésből csatlakozók marketingtevékenysége, amellyel a megújuló energiahordozókat, a hulladékok újrafelhasználását, környezetbarát termékeket stb. népszerűsítenek
  3. a környezetromboló, természetkárosító tevékenység ellen fellépők marketingakciója
zöld marketing - zöldmarketing
Zöld marketing – zöldmozgalom – zöldek. Természetvédelem, zöld energia. Ökomarketing – környezettudatos télikertépítés

A fentiek tehát egymástól eltérő, némiképp egymásnak ellent is mondó tevékenységek. Társadalmi szempontból nyilvánvalóan a második megítélése a legpozitívabb, viszont az első mögött áll erős gazdasági-politikai érdek. Kis cinizmussal hozzátehetjük: nem olyan nagy baj, ha jó üzlet zöldnek lenni.

Olvas el a témában írt hosszabb cikkünket is társblogunkban:

Ökomarketing – zöldmarketing – környezettudatos energiafelhasználás

A télikert mint zöldmarketing projekt

Vannak a zöldmozgalommal összekapcsolható marketingtevékenységnek áttételesebb és speciálisabb formái. Például az is egyfajta zöldmarketinges fogás, ha egy télikerteket gyártó és beszerelő cég a szolgáltatását többszörösen is környezetbarátnak nevezi. Mert igaz ugyan, hogy az ajtó- és ablakgyártás egyáltalán nem zöld technológiákon alapul (a műanyag profilok alapanyagának előállítása és az elemek öntése kifejezetten környezetszennyező), ám egy beüzemelt télikert (conservatory, orangerie) valóban legalábbis kétszeresen járul hozzá a természet megóvásához. Éspedig:

  • elsődlegesen azzal, hogy lehetővé teszi a zöld felület növelését a lakókörnyezetben
  • másodszor abban, hogy a napenergia hasznosításával az adott háztartásban csökkenthető a fűtés intenzitása, így közvetve a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása

Ehhez még hozzávehetjük, hogy a télikertben nemcsak dísznövényeket, virágokat nevelhetünk, hanem hasznosítható kultúrnövényeket is, délszaki gyümölcsfákat (narancs és más citruszfélék, datolya, füge, naspolya, kókusz, banán…), de akár ayurvédikus gyógynövényeket vagy egzotikus fűszernövényeket is: ezek házilagos megtermelése például összességében csökkentheti az áruszállítással járó környezetszennyezést. Így tehát teljesen jogos, ha egy vállalkozó zöldmarketing szlogenekkel, leírásokkal, érveléssel népszerűsíti a télikertépítést.

zold-telikert-citrusz
Déligyümölcsök a télikertben – a többszörösen zöld télikert – oranzsárium

Mint például ez a szolgáltató, amelynek oldalán nemcsak megrendeléseket lehet leadni, hanem a zöld környezet iránti vonzódás számos bizonyítékát is megtaláljuk. A környezettudatosság és energiatakarékosság itt például fontos érv a szobakertek és beépített teraszok budapesti létesítése mellett:

Környezetvédelem és üvegház-hatás

Az üvegház-hatás hasznosítása a pálmaházakban, szobakertekbem mindenképpen energiatakarékos módszer. Üveg tetőzetű terasz, erkély beépítés Budapest: megújuló energiák hasznosítása a háztartásban. A mediterrán vagy karibi típusú orangerie építés ökológiai lábnyoma kedvezően kicsi.

A zöldmarketing fogalmának a megítélése nem egyértelmű. Lehet burkolt marketingfogás, de lehet a zöldmozgalom, a környezetbarát technológiák és természetvédő megoldások melletti érvelés kereskedelmi, társadalmi vagy akár politikai propagandaeszköze is. A télikert építés és teraszbeépítés minden tekintetben zöld megoldás, ökomarketing eljárás és környezettudatos energiafelhasználás, amelyben az üvegházhatás globálisan káros jellege is pozitívra fordul. Narancsház: Virtuális Terasz: Mi az oranzsárium – oranzseri?

  • fenntarthatóság, ökológiai lábnyom, zöld energia, környezettudatos életmód