Mobil klimaberendezés fertőtlenítése

Autós és mobil klímák tisztítása, karbantartása

mobil hűtő - ipari klíma
Evaporációs hűtés vázlata

Minden hűtőberendezés karbantartásra, rendszeres tisztításra szorul. És fertőtleníteni sem árt évente. Ellenkező esetben megbetegedéseket okozhat. Falra szerelt állandó légkondicionálók, mobil klímák és hűtéssel felszerelt személyautók tulajdonosai körében előfordul ilyesmi. Nyári melegben például gyakran tapasztalnak megfázásos tüneteket. Sokan a huzatra vagy a túl hidegre állított légkondira gyanakodnak, azonban nem egyszer fertőzések, baktériumok állnak a háttérben. A léghűtő berendezésben megtelepedhet és elszaporodhat a legionella baktérium, mely komoly légúti megbetegedéseket, fertőzéseket, akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A klímatisztítási módszer kiválasztása

Nemcsak a hűtőipari termékek vásárlásra való kiválasztásánál, a karbantartásban is legyünk körültekintőek.

mibil klíma tisztítása
Ráktárban mobil hűtő – pr ipari klíma

Háztartási vagy ipari léghűtő mobilklímában vagy az autó légkondicionáló berendezésében elszaporodott baktériumok és a leülepedett por eltávolítását a legjobb két lépésben megoldani. Az első lépés a párologtató tisztítása és fertőtlenítése, második a légbefúvó-kifúvó rendszer csíramentesítése.

A legtöbb esetben a párologtatórács közeiben megtelepedett gombák okozzák a berendezésből jövő kellemetlen szagot és a fertőzések okozói is itt találnak megfelelő táptalajra. A rácshálózat tisztítását tisztítóhab befújásával célszerű elvégezni.

A habos tisztítás menete hűtőknél

A fertőtlenítő és tisztítóhabot közvetlenül a légkondicionáló vagy mobilhűtő párologtatójának felületére kell juttatni. Ehhez a legegyszerűbb a vízelvezető csövön keresztül hozzáférni, egyes modellek esetében a pollenszűrő eltávolításának helyén. Tisztításakor érdemes a pollenszűrőt is cserélni. A hab befújása után a klímaberendezés bekapcsolásával cseppfolyósíthatjuk a habot, mely távozáskor tisztítja a rendszert és fertőtleníti a kivezető tömlőt is. Így mobiloknál a gégecső külön leápolása elhagyható.

Ózonos fertőtlenítés oxidációval

Az ózonos fertőtlenítés egyrészt megelőzésképpen alkalmazható, másrészt a teljes légfúvó rendszer csíramentesítésére is jó megoldás. Gépkocsiszervizben generátor segítségével juttatják az utastérbe az erős oxidálószert, de kapható a boltokban aeroszolos fertőtlenítő is. A személyautó légkondicionáló berendezését belső keringtetésre állítva a maximumon járatjuk, az aeroszolt benyomva elhelyezzük az utastér padlóján, az ajtókat bezárjuk, az ablakokat felhúzzuk. A motort fél órán keresztül járatva a teljes klímarendszer és az utastér fertőtlenítése megtörténik az ózon hatóanyag segítségével.

Miért épp az ózon? Szobai klímagépeknél is hatásos?

Igen. De a párahűtő fertőtlenítése egyszerűen elvégezhető a klór valamilyen oldatának segítségével is, a légtér azonban csak pára vagy köd segítségével dezinficiálható. Az ózon egy rendkívül erős fertőtlenítő szer, mely elpusztítja a gombákat, baktériumokat és a fertőzések kórokozóit, alkalmazása egyszerű.

Más fertőtlenítő szerek és eljárások

Hatásos szer a klór-dioxid 0,03 százalékos vizes oldata. Ipari és háztartási klíma berendezés fertőtlenítése és szakszerű tisztítása esetén ajánlott. Környezetkímélő biocid szer.

A személygépkocsik klímaberendezésének lelke a légkondicionáló, mely fertőtlenítését és tisztítását ózonnal is elvégezhetjük. Az erős oxidálószerként ismert O3 elpusztítja a baktériumokat az autóklíma nehezen hozzáférhető zugaiban is.

Keress rá a Google segítségével olyan témákra, melyeket érdemes részletesebben is megismerni: mobilklíma fertőtlenítés szakszerűen, autós szervizi szolgáltatás, tisztítószer ára, légkondicionáló – léghűtő gép, mobil hűtő működése. Technológia: adiabatikus hűtés ipari alkalmazása. Hőtan – termodinamika – energiamegmaradás.

Megfontolásra:

Szólj hozzá!