Linkelhelyezés – PR-cikk megjelentetés

link elhelyezés - pr cikk
Kihelyezett linkek hálózata

A linkprofil építés a keresőoptimalizálás legkényesebb résztevékenysége. A Google kifinomult keresőalgoritmusai felfedik a manipulációkat, így nem vezet eredményre sem az ipari jellegű linképítés (katalógusok és linkgyűjtők, fórumok, blogkommentek, hirdetési oldalak üzemszerű felhasználása linkelhelyezés céljára), sem a tartalmi összefüggések nélküli hivatkozások halmozása. Ezzel ellentétben

a céloldal tartalmához közvetlenül kapcsolódó tartalmak megjelentetése és abban szöveges hivatkozások használata igen célravezető lehet

– de természetesen eközben is érdemes számos további körülményre tekintettel lenni és néhány szabályt betartani. Éspedig

1. Link elhelyezés értékes weboldalakon

A szöveges hivatkozások hatása a Google-helyezésekre nagyban függ attól, milyen internetes értéket képviselnek a hivatkozó webhelyek. Nyilván egy gyár látogatottságú kis magánblogban vagy forgalmat alig produkáló marginális honlapon szereplő link hatástalanabb, mint egy nagy hírportálon elhelyezetté. Ám szerény forgalmú webhely is képviselhet magas internetes értéket, ha tartalma optimalizált, ha jó a linkprofilja és bizonyos kulcsszavakkal jól szerepel az organikus listákon. A jelen tartalommarketing honlap látogatottsága például nem túl magas, de a megfelelő háttérmunkának köszönhetően a linkelhelyezés kulcsszóval az első 3 találat között szerepel, míg pr-cikk megjelentetés keresőkifejezéssel a Google első oldalán található. Ezen okoknál fogva online reputációja kiemelkedő, a rajta megjelentetett public relation cikkek szövegében elhelyezett linkek hatásosak. Érdemes tehát itt publikálni őket.

2. Releváns tartalom + felhasználói élmény

Hogy a Google mit tekint releváns tartalomnak, arról a hivatkozott posztban olvashatni, így arról is, hogy az ilyen tartalmú weboldalak nemcsak esélyesebbek a találati listán a pozíciószerzésre. Itt tegyük hozzá, hogy a jó relevanciával rendelkező honlapon elhelyezett hivatkozás azokat a céloldalakat tudja hatékonyan támogatni, amelyek a szövegösszefüggés = tartalmi kontextus tekintetében közel esnek a linket küldő website témájához. Tehát mondjuk egy hangoskönyveket népszerűsíti PR-cikkben szereplő linkkel jól támogatható egy könyvkiadó vagy akár hangsugárzó paneleket árusító cég honlapja, de kevésbé támogatható egy magyar őstörténettel foglalkozó portál. És viszont: ha egy cikk az Arvisurával foglalkozik, abban fölösleges linket elhelyezni mondjuk az elipszilon helyesírásáról.

Legyen tehát világos: általában minden link számára saját, egyedi szöveg írandó, amely jól kimutatható összefüggésben áll a belinkelt céloldal témájával, tárgyával. A puszta szóegyezések nem elegendően: a fejlett keresőalgoritmusok az ilyen megfeleltetést manipulációnak tekinthetik.

3. Anchor text és buborékszöveg

Nagyon fontos a megfelelő linkszöveg (anchor text) megválasztása. Az egyes hivatkozásokra nézve nemigen lehet szabályt felállítani, de a linkprofil egészét nézve a legfontosabb elv a változatosság. Hiába szeretnénk például, hogy egy kiválasztott weblapunk a link elhelyezés kulcsszóval érjen el TOP helyezést, ezt nem fogjuk elérni, ha csupa link elhelyezés szövegű hivatkozással utalunk rá. A sok azonos anchor text észlelésével a Google algoritmusai manipulációt állapíthatnak meg, korábban ez durva, büntetésszerű hátrasorolással járt, újabban egyszerűen a keresőrendszer figyelmen kívül hagyja az ilyen linkeket – és favorizált weboldalunk nem mozdul előre a találati listán.

A SEO-szakember tapasztalat az, hogy variálni kell

  1. a nyelvi változatokat (pl. egybeírás-különírás) és a toldalékolt formákat (linkelhelyezéssel, linkek elhelyezését stb.) és a szórendet (pl. elhelyezni a linket)
  2. a kulcsszavas és kulcsszó nélküli anchor texteket (igen, olykor érdemes pont azt a kulcsszót kihagyni a hivatkozó szövegből, amellyel jól akarunk szerepelni a rangsorban)
  3. az egyszavas, mondatrészes és egész mondatos változatokat – utóbbiak ugyan rövid távon alig javítják a kulcsszavas helyezéseket, de több hónap távlatában igazolják a hozzájuk fűzött reményeket

Ami a buborékszövegeket illeti, a SEO-szakértő azt ajánlja, hogy ezek egyfelől ugyanúgy variálandók mint maguk a linkszövegek, másfelől az utóbbiakkal lehetőleg soha ne egyezzenek meg szóról szóra. Ha például a hivatkozás a következő szövegre van kötve: PR-cikkek publikálása azonnal, akkor a title-taggel megadható textus legyen pl. ez: Public relations anyagok azonnali megjelentetése.

4. A hivatkozás elhelyezésének egyéb lehetőségei

Köthetünk időnként linket képszövegre vagy táblázat caption szövegére (illetve ezek egy részére). Linkké tehető maga a kép is, de a szakmai vélemény ezeket inkább kerülendőnek tartja – a profil változatossága kedvéért azonban néha alkalmazható. Tehetünk linket továbbá például a kategóriák és címkék description szövegébe, illetve oldalsávba és láblécbe. Ezekkel bánjunk azonban óvatosan, ne halmozzuk őket. Pár százaléknyi biztosan nem árt a profilban, de az elhelyezés fő helye mégis legyen a cikkek főszövege.

5. Dofollow / Nofollow hivatkozások

Normál esetben a linket követik a keresőrobotok, ám ezt le is tilthatjuk a nofollow tag megadásával. A keresőmarketing eljárásokkal hosszú ideje foglalkozók véleménye ez, hogy a látszat ellenére az ilyen linkeket nemcsak hogy követik a robotok, hanem szerepe is van a céloldal előrehaladásában. Tudjuk például, hogy a Wikipédián minden link nofollow, a több helyen hivatkozott website azonban ezek hatására is magasba szárnyalhat az online enciklopédia jó renoméja miatt. Ugyanígy a Facebook- vagy Twitter-linkek is nofollow státusúak, az erős közösségi marketing hátterű webegységek mégis feltűnően jól szerepelnek. Ne becsüljük le tehát az efféle hivatkozásokat se, ha tudatosan építjük a támogatói hálózatot, abban szánjunk nekik szerepet.

Linkmarketing és tartalommarketing

Minőségi linkelhelyezés azonnal. Keresőmarketing célú PR-cikk megjelentetése útján javíthatók a Google helyezések, főként, ha a hivatkozás értékes weboldalon szerepel. Kreatív linképítés. A magas MOZ DA értékű honlap linkereje arányosan nagy. Web optimalizálás – kulcsszavak Google kereséshez: honlap tartalom optimalizálás, keresőmarketing, helyezés javítás, pr-cikk megjelentetése link elhelyezéssel – pillangószív, releváns linkprofil építés

Szólj hozzá!