Laptop akkumulátor töltők

Gyári, utángyártott és univerzális töltők

Lutángyártott laptop akkumulátor töltőkaptopjaink, de akár más mobilkommunikációs eszközük esetén is előfordulhat, hogy nem a borítás alatt jelentkezik egy hiba, hanem azon túl. Tipikus eset, amikor az óvatlan felhasználó a folyamatos nem megfelelő használat folytán megtöri a töltőkábelt, emiatt pedig az használhatatlanná válik.

Gyakorlatilag ez bármelyikünkkel megeshet, ehhez elég ha csak egyszer véletlenül egy házi kedvencünk elé kerül a kábel és már kereshetjük is a boltokban a megfelelő helyettest. Azonban mint oly sok minden másban, itt is széles a választék, a gyári, az utángyártott és az univerzális töltők palettáján.

A töltő valódi fontosságát akkor érezzük igazán, amikor egy újat kell szereznünk helyette, hiszen nélküle minden hordozható készülék használhatatlanná válik. Ahhoz, hogy megértsük az egyes töltők közötti különbségeket, együk sorra mik is azok jellegzetes vonásai.

Gyári töltő

Ezek a laptop gyártó logójával ellátott, kiváló minőségű adapterek, melyek tökéletes működést biztosítanak a laptop számára. Természetesen a hamisítványok és a gyárinak látszó töltők is kaphatóak néhány kétes eredetű forrásból, de ezek rosszabb minőségűek. Egy ismert és megbízható szaküzletben biztosan nem ilyet fogunk kapni. Ezeknek a töltőknek az ára teljesítménytől és modelltől függően általában 9-13.000Ft között mozog, de találkozhatunk drágább, akár 20.000Ft-os töltővel is a piacon.

Utángyártott töltő

Ezek a fajta töltők rendkívül széles választékban kaphatók és éppen emiatt sajnos találkozhatunk rosszabb minőségűekkel is. Valószínűleg ezek miatt terjedt el, hogy nem szabad utángyártott, vagy úgynevezett helyettesítő töltőt venni, mert az tönkre teszi a laptopot, vagy szélsőséges esetben fel is gyulladhat.

Természetesen valóban léteznek gyenge minőségű utángyártott töltők, de egy megbízható, több éve sikeresen működő üzlet biztosan nem fog értékesíteni, főleg nem 1 vagy több év garanciával. Ezeket hozzáértés nélkül úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha nem vásárolunk töltőt nem megbízható forrásból. Ezért válasszunk csak és kizárólag komoly múlttal és hírnévvel rendelkező, megbízható szaküzletekben, ahol biztosan a megfelelő minőséget kapjuk a pénzünkért, számlával és garanciával.

A jó minőségű és megbízhatóan működő utángyártott töltők ára kedvezőbb, mint a gyári társaié, nagyjából 5-8.000Ft körül mozognak. Ami ennél sokkal olcsóbb, ott valami olyan kompromisszum van, amit biztos, hogy nem érdemes megkockáztatni.

Univerzális töltő

Az univerzális töltők kategóriába, azok az adapterek sorolhatóak, amelyeken állítható a kimeneti feszültség, valamint cserélhető csatlakozó fejjel vannak ellátva, így több laptop típushoz is jó lehet.

Ezt a kategóriát a laikus felhasználóknak nem szokás javasolni, mert egy rossz feszültség beállítás, vagy töltőfej könnyen okozat kárt laptopban és akkumulátorban egyaránt. Az állítható feszültség és az állítható fejek túl sok hibázási lehetősége jelentenek és az univerzalitással gondolatban megspórolt pénz, könnyen lehet, hogy pillanatok alatt valós javítási költséggént realizálódik.

Célszerű tehát mindig az adott laptopnak megfelelő töltőt megvenni, legyen az gyári vagy utángyártott, univerzális töltőt csak abban az esetben válasszunk ha érezzük magunkban a tudást és magabiztosságot, hogy azt kezelni tudjuk.

Melyik töltőt válasszuk?

Azonos kapacitással és feszültséggel rendelkező akkumulátorok esetén, gyakorlatilag alig van eltérés. A burkolat alatt egy gyári és egy jó minőségű utángyártott laptop töltő felépítése szinte mindenben megegyezik. Sőt eltérést alighanem csak a szaktudással rendelkezők állapíthatnak meg.

A rossz minőségű és a hamisított töltők esetén viszont már más a helyzet. Ezekből a töltőkből rengeteg fontos alkatrészt kihagynak részben felelőtlenségből, részben költségcsökkentésből, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tartósan és biztonságosan tudjuk használni a töltőt hosszú évekig, és hogy ne tegyenek kárt a laptopunkban.

Ezzel szemben a jó minőségű utángyártott töltők ugyanolyan felépítésűek, mint a gyári töltők, tartalmaznak minden szükséges alkatrészt, mindezeket legalább olyan jó minőségben, mint az eredeti társuk.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy hiába a sok márka (ASUS, Dell, HP, stb.) az előírásoknak megfelelő töltőket, csupán 2-3 nagy adapter gyártó cég állítja elő. Ezek a gyárak szolgálják ki a laptop gyártó cégeket. Ezt a gyári akku töltőkön feltüntetett feliratokon vehetjük észre, hiszen többek között az adapter gyártó cég neve is feltüntetésre kerül (Delta, HiPro, Chicony).

Összefoglalva tehát, a gyári és utángyártott töltők közötti őrlődés közepette, ne féljünk attól, hogy melyiket válasszuk. Választásunk alapja az legyen, hogy a laptopunknak megfelelő feszültséggel rendelkező töltőt válasszuk és mindezt tegyük egy megbízható webáruház, vagy szaküzlet polcain válogatva.

 


 

használt laptop marketingmegbízható használt laptop webáruházból olcsón | felújított prémium laptopok

Szólj hozzá!