7 tényező, ami befolyásolja a napelem teljesítményét

A napelemes rendszerek kétség kívül a jelenlegi legnépszerűbb megoldást kínálják azok számára, akik szeretnének függetlenedni az áramszolgáltatóktól, vagy csak egyszerűen jobban preferálják a megújuló energiaforrásokat. Azonban a napelemes rendszerek esetében örök kérdés a teljesítmény, hiszen ettől függ az is, hogy mennyit termelhet számunkra rendszerünk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk X tényezőt, ami befolyásolja a napelem teljesítményét.

Napelem teljesítményét befolyásoló tényezők

A napelemes rendszerek telepítését megelőzően a tervezési szakaszban számos olyan tényezőt sorra vesznek a kivitelezők, melyek a telepíthetőséget vizsgálják. Ezek közül jó néhány a teljesítményre is hatással vannak. Ezek vizsgálata azért indokolt, mert a túl sok negatív hatású tényező eredményeként, akár még az is előfordulhat, hogy nem éri meg napelemet telepíteni bizonyos helyekre. Az alábbi tényezők e szempontból mindenképp relevánsak:

  • földrajzi elhelyezkedés (az éves napsütéses órák száma)
  • időjárás
  • napelemek hatékonysága
  • napelemek tájolása (melyik égtáj irányban szerelhető a rendszer)
  • napelemek dőlésszöge (ezt a tető dőlésszöge határozza meg)
  • árnyékoltság
  • inverter hatékonysága
  • esetleges kábel veszteség

Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés szempontjából szerencsére Magyarország igen kedvező helyzetben van, hiszen napsütéses órákban gazdag terülten helyezkedik el kis országunk. Ráadásul a szórt és a direkt napfényből is egészen egyenletes módon jutna ha az országos átlagokat vizsgáljuk. Emiatt kiegyenlítődnek az országos viszonylatok.

Időjárás és hőmérséklet

A napelemek hatékonyságát nagyban befolyásolja a hőmérséklet. Minél melegebbek a panelek, annál kevésbé hatékonyak. A hőmérsékleti együttható, a környezeti hőmérséklet, valamint a telepítés típusa mind befolyásolják a napelem panelek hatékonyságát, tehát ezáltal a napelemek teljesítményét is.

Napelem hatékonysága

Az alapvető hatékonyság is befolyásolja a teljesítmény. A különböző típusú napelemek különböző hatékonysági mutatókkal rendelkeznek. A legelterjedtebb napelem típusok a poli- valamit monokristályos napelem panelek, melyek hatékonysága közel azonos, de az egyéb jellemzőik miatt épp ellenkező téren nyújtanak jobb hatékonyságot.

Napelem tájolása és dőlésszöge

A tetőfelület tájolása és a napelem dőlésszög meghatározása nagymértékben befolyásolja a szükséges rendszer méretet. Az optimális dőlésszög 30-40° fok között van. A legoptimálisabb tájolás a déli, de ettől eltérő tetőfelületekre, mint a keleti, nyugati tájolás is bátran telepíthető napelemes rendszer, kizárólag az északi oldal alkalmatlan a hatékony energiatermelésre.

A napelemek iránya és a felszerelésük szöge szintén befolyásolja a panel kimenetét. Ha nem az optimális szögben és irányban vannak elhelyezve, akkor a panelek nem adnak névleges teljesítményt erre a helyre. Ez elengedhetetlen a napenergia-teljesítmény pontos kiszámításához.

Árnyékoltság

Az árnyék a napelem legnagyobb ellensége, így a fő problémát egy fix árnyék (kémény, a szomszéd háza, antenna, magas fa) jelentheti, ezáltal pedig jelentős hozamveszteség is keletkezhet.

Sokan sajnos lebecsülik az árnyék jelentőségét, pedig egy 10%-os, részleges árnyékolás a napelemeken akár 25-50%-os teljesítménycsökkenést is okozhat, tehát ennyivel kevesebb lesz az évente megtermelhető áram mennyisége is.

Inverter hatékonyság

Az inverter konvertálja az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC). Ez a folyamat azonban nem hatékony 100% -ban. Bár az inverter technológia hatékonyságának technológiája folyamatosan javul, de még így is érdemes egy 5%-os teljesítmény veszteséget bekalkulálni az inverter jelenléte miatt.

Amennyiben sziget, vagy hibrid rendszerű napelemes rendszerrel rendelkezünk, akkor az akkumulátor nem fog a névleges teljesítménnyel működni. Az akkumulátorok frekvenciaváltójának hatékonysága 92%, ez 8% -os teljesítmény veszteséget jelent.

Kábel veszteség

Előfordulhat, hogy kis feszültségcsökkenés mutatkozik a napelemes rendszer és az inverter között, ez körülbelül 1-2% -os hatékonysági veszteséget eredményezhet. Hasonlóképpen, a frekvenciaváltó és az ingatlan villamos kapcsolótáblája közötti kapcsolat feszültségcsökkenést okozhat, ami a rendszer hatékonyságának kis veszteségéhez vezethet.

Összegezve:

A napelemek végleges teljesítményét tehát számos tényező ronthatja, ezért ezekkel mindenképp érdemes előre kalkulálni, hogy ne érjen váratlan meglepetés minket. Ehhez természetesen a legjobb, ha hozzáértő szakember segítségét kérjük a témában.

Szólj hozzá!