7 tényező, ami befolyásolja a napelem teljesítményét

A napelemes rendszerek kétség kívül a jelenlegi legnépszerűbb megoldást kínálják azok számára, akik szeretnének függetlenedni az áramszolgáltatóktól, vagy csak egyszerűen jobban preferálják a megújuló energiaforrásokat. Azonban a napelemes rendszerek esetében örök kérdés a teljesítmény, hiszen ettől függ az is, hogy mennyit termelhet számunkra rendszerünk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk X tényezőt, ami befolyásolja a napelem teljesítményét.

Napelem teljesítményét befolyásoló tényezők

A napelemes rendszerek telepítését megelőzően a tervezési szakaszban számos olyan tényezőt sorra vesznek a kivitelezők, melyek a telepíthetőséget vizsgálják. Ezek közül jó néhány a teljesítményre is hatással vannak. Ezek vizsgálata azért indokolt, mert a túl sok negatív hatású tényező eredményeként, akár még az is előfordulhat, hogy nem éri meg napelemet telepíteni bizonyos helyekre. Az alábbi tényezők e szempontból mindenképp relevánsak:

  • földrajzi elhelyezkedés (az éves napsütéses órák száma)
  • időjárás
  • napelemek hatékonysága
  • napelemek tájolása (melyik égtáj irányban szerelhető a rendszer)
  • napelemek dőlésszöge (ezt a tető dőlésszöge határozza meg)
  • árnyékoltság
  • inverter hatékonysága
  • esetleges kábel veszteség

Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés szempontjából szerencsére Magyarország igen kedvező helyzetben van, hiszen napsütéses órákban gazdag terülten helyezkedik el kis országunk. Ráadásul a szórt és a direkt napfényből is egészen egyenletes módon jutna ha az országos átlagokat vizsgáljuk. Emiatt kiegyenlítődnek az országos viszonylatok.

Időjárás és hőmérséklet

A napelemek hatékonyságát nagyban befolyásolja a hőmérséklet. Minél melegebbek a panelek, annál kevésbé hatékonyak. A hőmérsékleti együttható, a környezeti hőmérséklet, valamint a telepítés típusa mind befolyásolják a napelem panelek hatékonyságát, tehát ezáltal a napelemek teljesítményét is.

Napelem hatékonysága

Az alapvető hatékonyság is befolyásolja a teljesítmény. A különböző típusú napelemek különböző hatékonysági mutatókkal rendelkeznek. A legelterjedtebb napelem típusok a poli- valamit monokristályos napelem panelek, melyek hatékonysága közel azonos, de az egyéb jellemzőik miatt épp ellenkező téren nyújtanak jobb hatékonyságot.

Napelem tájolása és dőlésszöge

A tetőfelület tájolása és a napelem dőlésszög meghatározása nagymértékben befolyásolja a szükséges rendszer méretet. Az optimális dőlésszög 30-40° fok között van. A legoptimálisabb tájolás a déli, de ettől eltérő tetőfelületekre, mint a keleti, nyugati tájolás is bátran telepíthető napelemes rendszer, kizárólag az északi oldal alkalmatlan a hatékony energiatermelésre.

A napelemek iránya és a felszerelésük szöge szintén befolyásolja a panel kimenetét. Ha nem az optimális szögben és irányban vannak elhelyezve, akkor a panelek nem adnak névleges teljesítményt erre a helyre. Ez elengedhetetlen a napenergia-teljesítmény pontos kiszámításához.

Árnyékoltság

Az árnyék a napelem legnagyobb ellensége, így a fő problémát egy fix árnyék (kémény, a szomszéd háza, antenna, magas fa) jelentheti, ezáltal pedig jelentős hozamveszteség is keletkezhet.

Sokan sajnos lebecsülik az árnyék jelentőségét, pedig egy 10%-os, részleges árnyékolás a napelemeken akár 25-50%-os teljesítménycsökkenést is okozhat, tehát ennyivel kevesebb lesz az évente megtermelhető áram mennyisége is.

Inverter hatékonyság

Az inverter konvertálja az egyenáramot (DC) váltakozó árammá (AC). Ez a folyamat azonban nem hatékony 100% -ban. Bár az inverter technológia hatékonyságának technológiája folyamatosan javul, de még így is érdemes egy 5%-os teljesítmény veszteséget bekalkulálni az inverter jelenléte miatt.

Amennyiben sziget, vagy hibrid rendszerű napelemes rendszerrel rendelkezünk, akkor az akkumulátor nem fog a névleges teljesítménnyel működni. Az akkumulátorok frekvenciaváltójának hatékonysága 92%, ez 8% -os teljesítmény veszteséget jelent.

Kábel veszteség

Előfordulhat, hogy kis feszültségcsökkenés mutatkozik a napelemes rendszer és az inverter között, ez körülbelül 1-2% -os hatékonysági veszteséget eredményezhet. Hasonlóképpen, a frekvenciaváltó és az ingatlan villamos kapcsolótáblája közötti kapcsolat feszültségcsökkenést okozhat, ami a rendszer hatékonyságának kis veszteségéhez vezethet.

Összegezve:

A napelemek végleges teljesítményét tehát számos tényező ronthatja, ezért ezekkel mindenképp érdemes előre kalkulálni, hogy ne érjen váratlan meglepetés minket. Ehhez természetesen a legjobb, ha hozzáértő szakember segítségét kérjük a témában.


 


terasztetőre átlátszó napelem

Miért célszerű a teraszt olyan átlátszó napelemmekkel befedni, amelyek a ház infrapanel-fűtéséhez szolgáltatnak áramot?

Energiahatékonyság: az átlátszó napelemek lehetővé teszik a természetes fény bejutását a teraszra, miközben hasznosítják a napenergiát. Ezáltal csökkenthetik a hagyományos energiarendszerekre való támaszkodást, és csökkenthetik a családi ház energiaköltségeit.

Bármely infrafűtés-rendszer áramellátásának biztosítása az átlátszó napelemekből származó energiával hosszú távon jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Az áramtermelés és a fűtés kombinációja révén az otthon energiafüggetlenné válhat a központi ellátórendszerektől.

Környezettudatosság: az említett módszer környezetbarát energiaforrásra épül, mivel tiszta és megújuló energiát nyújtanak. Az ilyen rendszerek használata hozzájárulhat a szénlábnyom csökkentéséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Design és esztétika: ezen termékek elegáns és modern megjelenést kölcsönözhetnek a kerti terasznak, mivel átláthatóak és könnyen illeszthetők a környezetbe.

Minden előnye ellenére ez a technológia még fejlesztés alatt áll, és jelenleg  viszonylag alacsony hatásfokkal rendelkezik az energiaátalakítás terén. Ezenkívül az átlátszó napelemek telepítése és üzemeltetése költségesebb lehet, mint az átlátszatlan hagyományosaké. Ezért fontos megfelelő tervezés és szakértői tanácsadás, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy e megoldás megfelel-e a teraszfedés és az infra fűtés igényeinek.

terasztetőre átlátszó napelem | passzívház infrafűtése napelemmel

ház – lakás – otthon – zöldmarketing – megújuló energia | infra fűtés – fenntarthatóság – környezetvédelem – napenergia

Szólj hozzá!